Bağda Yaz Budaması (Yeşil Budama)

Yaz Budamaları:

Asmanın aktif devresinde yani yapraklı olduğu dönemde yapılan budamadır. Bu işlemlerin bir kısmı (sürgün aralama, koltuk alma) asmanın bütününü dengeleme amacıyla; ikinci bir kısmı (yaprak aralama, tane seyreltme, salkım seyreltme, bilezik alma) üzüm miktarını ve kalitesini dengeleme veya sadece üzüm kalitesini arttırmaya; üçüncü bir kısmı ise (tepe alma, uç alma) olumsuz koşulların etkisini azaltmaya veya yumuşatmaya yönelik uygulanmaktadır. Yaz budamaları dolaylı olarak bağda bitki koruma uygulamalarının etkinliğini artıran uygulamalardır.

Bağlarda uygulanan başlıca yaz (yeşil) budamaları;

1. Filiz ve obur sürgün alma

2. Sürgün kısaltma

a- Uç alma

b- Tepe alma

c- Koltuk alma

3. Yaprak alma

4. Salkım seyreltmesi

5. Bilezik alma

Filiz ve obur sürgün alma: Asmadaki verimsiz (salkımsız) sürgünlerin ve aynı gözdeki sekonder tomurcuklardan çıkan sürgünlerin alınması işlemi “filiz alma” ve gövden çıkan sürgünlerin çıkarılması işlemine “obur sürgün” alma işlemi denir. Genellikle asmanın aynı gelişme döneminde yapılırlar. Bu şekilde omcanın geriye kalan verimli sürgünleri daha iyi gelişir. Fazla obur dal oluşumu omcanın sert budandığını ya da gereğinden fazla azotlu gübreleme veya sulama yapıldığını gösterir.

Yaz sürgünleri üzerinde salkımlar görülünce yapılmalıdır. Daha geç yapılmasının asmayı zayıflatıcı etkisi vardır.

Filiz alma asmaya verilen şarjın (göz sayısı) düzenlenmesi ve asma gücü ile verimliliği arasındaki dengeyi oluşturmak, asma üzerindeki vejetatif organları biçimlendirmek, asmanın fazla dallanmasını önlemek, asmaya iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlamak, yeterli ve uygun sürgün bulunmaması durumunda yenileme amacıyla yapılır.

Uç alma: Kuvvetli büyüyen verimli yazlık sürgünlerin uç kısımlarının değişik uzunluklarda çıkarılması işlemidir. Yeşil sürgünler büyüme noktasından itibaren 6-8, bazen 10-12 yaprak uzunluğundaki kısımlarının çıkarılmasıdır. Bu işlem özellikle Goble şekli verilmiş desteksiz bağlarda yaygın olarak yapılmaktadır. Uç alma işleminde genel prensip uç almanın yapılmasından sonra son salkımın üzerinde 5-6 yaprak (boğum) kalmasıdır. En uygun dönem sürgünlerin 40–45 cm olduğu devredir. Uç alma;

-Rüzgarlı yerlerde sürgünün kırılmasını önlemek;

-Sık dikilmiş Goble bağlarında sürgünlerin birbirine dolaşmasına mani olmak;

-Hızlı gelişmeyi frenlemek;

-Tane tutumunu arttırmak;

-Tanelerin şişmesini sağlamak;

-Silkmeyi önlemek ve kaliteyi arttırmak;

-Kurak bağ bölgelerinde gelişmeyi yavaşlatarak su sarfiyatını azaltmak amacıyla yapılır.

Tepe alma: Sürgünlerin 30 – 60 cm’lik kısımlarının kesilerek veya koparılarak çıkarılmasıdır. Haziran – Temmuz aylarında yapılır. En uygun dönem sürgünlerin 90 – 100 cm olduğu devredir. Sürgünlerin daha iyi odunlaşmasının sağlanması, yazlık sürgünler üzerinde koltuk sürgünü gelişmesinin teşvik edilmesi amacıyla yapılır.

Koltuk alma: Asmalarda, özellikle uç ve tepe alma yapıldıktan sonra yaprak koltuklarındaki aktif gözler uyanarak yeni sürgünler oluştururlar. Bu sürgünlerin koparılması işlemine “koltuk alma” denir. Dengeli budanmış bağlarda sorun yaratacak kadar koltuklar oluşmaz. Uç ve tepe almadan sonra omcaların havalanmasını ve güneşlenmesini sağlamak amacıyla yapılır.

Yaprak alma: Güneşlenmenin yeterli olmadığı, sık dikildiği ve hızlı geliştiği için bağlarda havalanmasının, hastalık kontrolünün güç olduğu yörelerde salkımların etrafındaki veya omcaların iç kısımlarındaki bazı olgun yaprakların koparılmasıdır. Yaprak almanın zamanını ve seviyesini iyi ayarlamak gerekir. Sofralık yetiştiricilikte ve uygun terbiye sistemi oluşturulmamış (duvar-goble) bağlarda güneşlenme ve havalanma açısından yaprak alma önemlidir.

En uygun yaprak alma zamanı tanelerin irileştiği, üzerlerinin mumsu pus tabakası ile kaplandığı, yaprağın fotosentez yapma özelliğini yitirdiği devredir. Bu da Temmuz sonuna denk gelmektedir. Yaprak alma; güneşlenme ve havalanmayı sağlamak, mantari hastalıkları önlemek, renklenme ve olgunlaşmayı sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

Salkım seyreltmesi: Çiçeklenmeden önce çiçek salkımlarının bir kısmının koparılması veya çiçeklenmeden hemen sonra salkımların uçlarının veya bazı çilkimlerinin koparılması işlemidir. İri taneli ve çok verimli çeşitlerde her gözde bir sürgün, her sürgünde bir salkım kalacak şekilde seyreltme yapılır. Seyrek ve dağınık salkım oluşturan çeşitlerde (Hamburg Misketi, Cardinal, Emperor, Kozak Beyazı, Çavuş, Alphonse Lavellée) salkım seyreltme kaliteyi arttıran bir uygulamadır. Seyreltme uygun makasla yapılmalıdır. Çiçekten önce ve tane bağlama döneminde yapılmaktadır. Ürün kalitesini arttırmak, taneyi irileştirmek, tane tutumunu arttırmak, salkımın homojen bir irilik ve renk almasını sağlayarak kaliteyi arttırma amacıyla yapılmaktadır.

Bilezik alma: Asmanın gövde, kol, bir veya iki yıllık dalları üzerinde 5 mm genişliğindeki kabuk ve floem tabakasının özel yapılmış çift ağızlı makas veya bıçakla odun dokusunu zedelemeden çepeçevre çizilmesi veya yüzük şeklinde çıkarılmasıdır. Bu uygulama ile üretilen besin maddelerinin, bilezik alınan yerin alt tarafına geçmesi engellenmiş olunur. Bu durum, salkımların tanelerin daha iri, gösterişli ve kaliteli oluşmasını sağlar. Çekirdekli çeşitlerde bilezik almanın pek yararı bulunmasa da erkenci çeşitlerde (Tarsus Beyazı, Cardinal, Perlette) ben düşmeden hemen sonra bilezik alınması, tanelerin daha iyi renklenmesine sağlayarak olgunlaşmayı hızlandırır.

Çekirdeksiz çeşitlerde tane tutumundan hemen sonraki (taneler 3-4 mm) dönemde yapılır. Silkmeyi önlemek, tane ve salkım iriliğini arttırmak, tane tutumunu arttırmak, erken olgunlaşmayı sağlamak amacı ile yapılır.

Dr. Öğr. Üyesi NEVZAT ASLAN (0484) 212-1111 / 2866
Bağcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi
31.5.2023